ما در مطلب پیش رو، به بررسی این سوال که اجرت المثل چیست و چه انواعی دارد، پرداخته ایم. با خواندن آنچه بین داشته ایم، می توانید دید خود را در این خصوص گسترش داده و در هنگام مواجهه با مشکلات قانونی مرتبط، ، بهترین تصمیم را بگیرید.
به طور عمده پرداخت نمودن اجرت المثل، یکی از جمله راه های جبران خسارت محسوب می شود که الزام آن توسط قانونگذار و در شرایط و مواردی خواص، ضروری گردیده است.
اجرت المثل می تواند در خصوص بهای کاری باشد که فردی آن را انجام داده و یا خساراتی را شامل شود که ناشی از استفاده از مال شخص دیگر می باشد. به عنوان مثالی روشن، می توانیم به اجرت المثل ایام زوجیت و اجرت المثل ایام تصرف اشاره نماییم. لازم به ذکر است که حد اجرت المثل را عرف قانون تعیین می نماید.
پاسخ دقیق سوال اجرت المثل چیست
برای اینکه بتوانید به پاسخ دقیق سوال اجرت المثل چیست برسید، لازم است که با برخی تعاریف و علت لزوم بیان آنها در قانون آشنا شوید. با توجه به اصلی که در خصوص آزادی اراده وجود دارد. اشخاص در انعقاد عقد مختص به خود، آزاد می باشند مخصوصا آن دسته از عقودی که بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی تدوین گردیده اند.
برای اینکه بدانید اجرت المثل چیست باید در نظر داشته باشید که در برخی مواقع، اراده ی افراد دارای اعتبار نبوده و یا اینکه جبران برخی خسارات، از پیش معین نگردیده است. بدیهی است که فرایند جبران نشدن خسارات، پدیده ای ناعادلانه می باشد.
لذا قانونگذار اجرت المثل را برای جبران نمودن آن پیش بینی نموده است.
اجرت المثل چیست؟ روشی پیش بینی شده که قانونگذار برای جبران خسارت بر می گزیند و در مواردی که میزان و روش مربوط به آن بدون توافق و یا با توافقی نامعتبر صورت گرفته باشد، کاربرد دارد.
اجرت المثل مبلغی را شامل می شود که در عرف بازار، افراد ضامن و یا مسئول، می بایست در قبال منابع تلف شده و یا استفاده شده، به مالک پرداخت نمایند.
شاید برای شما این سوال مطرح شده باشد که از لحاظ لغوی، اجرت المثل چیست؟ در پاسخ باید گفت که این عنوان در لغت، متضاد با اجرت المسمی می باشد. چرا که اجرت المسمی، مبلغی را شامل می شود که طرفین در خصوص آن توافق نموده اند و اراده ی آنان میزانش را تعیین نموده است؛ در صورتی که اجرت المثل، مبلغی خارج از اراده ی افراد می باشد و حد و میزان آن را عرف تعیین می کند.
اجرت مثل چیست؛ تعریف اجرت المثل ناشی از کار
بسیاری از افراد که به دنبال پاسخ سوال اجرت المثل چیست هستند، به عنوان اجرت المثل ناشی از کار برخورده اند. باید گفت که در حقوق ایران، انسان از جایگاهی والا برخوردار است. قانون اساسی نیز پایه های جمهوری اسلامی را بر ایمان به مواردی استوار دانسته که یکی از مهم ترین آنها، کرامت و ارزش انسانی است. لذا انسان به هیچ وجه در قالب مال ارزیابی و شناخته نمی شود اما چنانچه کاری را انجام دهد، لازم است که ارزش اقتصادی و مادی آن جبران گردد.
برای شفاف تر شدن پاسخ سوال اجرت المثل چیست و در موارد ناشی از کار چه ماهیتی دارد، باید بگوییم که هرچه در حقوق، تحت عنوان اجاره ی اشخاص بیان گردیده، همان اجاره کاری است که شخص انجام داده است. باید دانست که عرف برای عمل هر انسانی، متناسب با نوع کار و شغلی که دارد، مبلغی را تعریف کرده است. پس هر زمانی که کار انسان در عرف، ارزش اقتصادی داشته باشد و عمل وی فارغ از قصد انجام رایگان و یا تبرع صورت گرفته باشد، فردی که دستور کار را صادر نموده، در قبال حد اجرت المثل، صاحب مسئولیت خواهد شد.
مثال بدیهی و ساده ی دیگری که می توانید در پاسخ اجرت المثل چیست به ان استناد نمایید، در خصوص مضاربه است؛ به این صورت که اگر شرایط مقرر در قانون رعایت نگردیده باشد، مضاربه محسوب نشده و عامل، در خصوص دریافت اجرت المثل، مستحق دانسته می شود.
اجرت المثل چیست؛ تعریف دقیق اجرت المثل منفعت مال
برخی دیگر از افرادی که سوال اجرت المثل چیست ذهنشان را به خود مشغول کرده، می خواند در خصوص اجرت المثل منفعت مال کسب آگاهی نمایند. به طور کلی در قانون ایران، طبق موارد مختلف، مالک مستحق دریافت اجرت المثل دانسته شده است؛ یکی از جمله مثال هایی که می تواند در این خصوص کاربردی باشد، اجرت المثل عین مستاجره است و در زمانی می باشد که قرارداد اجاره اتمام یافته است.
به بیانی شفاف تر، پاسخ سوال اجرت المثل چیست این می باشد که اگر زمان قرارداد اجاره به اتمام رسیده باشد و همچنان مستاجر عین مستاجره را در اختیار خود داشته باشد، دو حالت بر آن صدق خواهد کرد؛ حالت اول، مادامی است که مالک به او اجازه ی این امر را داده که بعد از اتمام مدت اجاره، بتواند از عین مستاجره استفاده نماید که در این خصوص وی باید اجرت المثل را پرداخت کند. مگر در شرایطی که مالک بیان داشته باشد که استفاده ی مستاجر، مجانی است.
در حالت دوم، می توانیم به زمان هایی اشاره کنیم که مستاجر بدون کسب اجازه از مالک، به استمرار استفاده ی خود اصرار ورزد؛ در این مورد، قطعا اجرت المثل باید دریافت شود.
همچنین پس از پایان زمان اجاره، اگر مستاجر استفاده ی خود را ادامه داده و موجر نیز امر به تخلیه نکرده باشد، مستاجر ماذون می باشد نه غاصب. چرا که در چنین مواقعی، سکوت مالک مبنی بر رضایت وی بر ادامه ی استفاده ی مستاجر خواهد بود.
همچنین مثال دیگری که در این زمینه قابل ذکر است، مربوط به خسارتی می باشد که غاصب می بایست در خصوص غصب مال، پرداخت نماید.
حق الوکاله وکیل خانواده در کرج
وکلا اگرچه که همگی دارای دانش و تخصص قانونی هستند اما عموما در یک یا چند مورد، دارای تجربه و مهارت بیشتری می باشند. همین امر باعث شده که در خصوص پرونده های تخصصی مانند اجرت المثل ایام زوجیت، ترجیح این باشد که به وکیل خانواده مراجعه کنید تا اینکه بخواهید سراغ وکیل کیفری در کرج، وکیل سایبری در کرج و … بروید.
همین امر تخصص اما یکی از عوامل تاثیرگذار بر حق الوکاله ی رسیدگی به امورات مختلف قانونی محسوب می شود.
به عنوان مثال می توانیم به زمانی اشاره نماییم که شما دچار عارضه ی قلبی شده اید. بی شک برای درمان آن به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه خواهید کرد نه پزشک گوش، حلق و بینی!
نکنه ی دیگری که باید در پرونده ی رسیدگی به اجرت المثل ایام زوجیت به آن توجه کنید این است که مبلغ نهایی به فاکتورهای متعددی وابسته می باشد که به عنوان مثال می توانیم به مواردی نظیر:
- میزان تخصص، تجربه و مهارت وکیل
- میزان پیچیدگی پرونده
- بازه ی زمانی مورد نیاز بر دستیابی به نتیجه
- روند پرونده
- و … اشاره کنیم.
به شما پیشنهاد می دهیم که برای برآورد مقدار معین و یا میزان تقریبی حق الوکاله ی مربوطه، با متخصصین این حوزه تماس برقرار نمایید.
کارشناسان موسسه حقوقی فرجام عدالت، در این مسیر همراه و همگام شما هموطنان عزیز خواهند بود.
سخن پایانی در خصوص سوال اجرت المثل چیست
تا به اینجای مطلب، سعی ما بر این بود که به شفاف سازی سوال اجرت المثل چیست پرداخته و ماهیت آن را به درستی شرح دهیم. بی شک پس از دانستن موارد فوق، نسبت به حقوق قانونی خود اشراف بیشتری پیدا خواهید کرد .
چنانچه در مسیر دریافت و پرداخت اجرت المثل، به موانع قانونی بر خورده اید و یا در خصوص چند و چون آن، نیازمند دریافت مشاوره های حقوقی هستید، می توانید از طریق همین سایت اقدام به برقراری ارتباط نموده و راهنمایی گروهی از بهترین وکلای کرج را در اختیار داشته باشید.
همچنین در این خصوص می توانید بخوانید از:
پاسخی وجود ندارد