گرچه که تغییر سن در شناسنامه ممنوع می باشد اما تحت برخی شرایط خاص، افراد می توانند به طرق قانونی آن را تغییر دهند و اقدام به کاهش و یا افزایش سن خود نمایند.
ما در این مطلب به بررسی دقیق شرایط قانونی تغییر سن در شناسنامه پرداخته ایم.
آیا تغییر سن شناسنامه امری ممکن است؟
همانگونه که بیان نمودیم، تغییر سن در شناسنامه در برخی موارد ممکن است. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که تاریخ درج شده با تاریخ تولد واقعی اشخاص تطابق نداشته باشد و آنها از شناسنامه ی خواهر و یا برادر فوت شده ی خود استفاده کنند. در چنین شرایطی، تاریخ تولد آنها چند سال از تاریخ ثبت شده فاصله دارد.
همچنین این امکان وجود دارد که مامور ثبت احوال در زمان صدور شناسنامه، به اشتباه عدد سن را وارد نماید.
نظر بر اینکه مطابق با قانون، تغییر سن ممنوع است، اما خوب است بدانید که در شرایط خاصی نظیر آنچه گفته شد، صاحب شناسنامه و یا قیم قانونی و ولی وی می توانند برای تغییر سن، اقدامات لازم را بعمل آورند.
چنانچه شرایط لازم برای تغییر سن در شناسنامه وجود داشته باشد، بر اساس قانون می توان آن را تغییر داد اما چنین فرایندی برای هر فرد در طول تمام عمر، یک بار امکان پذیر است.
این موضوع یکی از موارد اصلاح جزئیات شناسنامه است و وکیل در کرج یا هر شهر دیگری، در صورت برخورداری از تخصص کافی، می تواند در روند پرونده به افراد کمک کند تا آنها به نتیجه ی مطلوب خود دست یابند.
اینکه مسیر قانون برای تغییر سن در شناسنامه به چه صورت است، کاملا به میزان اختلاف سن واقعی با سن شناسنامه بستگی خواهد اشت. چرا که برای اصلاح آن دست شناسنامه هایی که در آنها اختلاف سن واقعی با سن ثبت شده بیش از 5 سال است، روند متفاوتی اتخاذ می شود.
مسیر قانونی تغییر سن در شناسنامه
همانگونه که تا به اینجای مطلب بیان داشتیم، تغییر سن در شناسنامه و مسیر قانونی آن، بستگی به میزان اختلاف سن واقعی و سن ثبت شده دارد و به طور کلی روند آن موارد زیر را شامل می شود:
- چنانچه اختلاف سن واقعی با سن شناسنامه ای بیش از 5 سال باشد، برای شروع روند قانونی باید به اداره ی ثبت احوال محل صدور مراجعه نموده و برای تشکیل کمیسیون تغییر سن، درخواست خود را ثبت کنید.
آن دست افرادی که اسناد هویتی آنها خارج از کشور تنظیم گردیده است، لازم است که به کمیسیون واقع در پایتخت مراجعه نمایند؛ بعد از تشکیل کمیسیون و بررسی مدارک و اظهارات آنها، در صورت لزوم، برای تغییر سن در شناسنامه، به پزشکی قانونی ارجاع داده خواهید شد.
در نهایت امر، چنانچه رای کمیسیون نامبرده مثبت باشد، شناسنامه ی جدید با تاریخ تولد اصلاح شده صادر خواهد شد؛ اما چنانچه رای منفی باشد، سوابق متقاضی در پرونده درج شده و دیگر امکان ثبت درخواست جدید برا تغییر سن وجود نخواهد داشت.
- آن دست افرادی که سن واقعی آنها کمتر از 5 سال با سن ثبت شده فاصله دارد، مسیر به نسبت راحت تری را پیش رو دارند. آنها ابتدا به ساکن، می بایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند؛ سپس دادخواست خود را برای دادگاه عمومی محل زندگی خود تنظیم نموده و مدارک لازم را نیز ارائه دهند.
دادگاه پس از بررسی نمودن مدارک و صحت ادعای ذکر شده، حکم تغییر سن در شناسنامه را صادر نموده و سازمان ثبت احوال نیز موظف است به آن عمل کند.
آیا برای تغییر سن در شناسنامه نیاز به وکیل دارید؟
از آنجایی که درخواست تغییر سن در شناسنامه تنها یک مرتبه در طول حیات فرد امکانپذیر است، بهتر این است که مطمئن شوید درخواست شما به نحو احسن ثبت می شود.
لازم به ذکر است در صورتی که اعضای کمیسیون تشخیص تغییر سن در شناسنامه، با درخواست شما موافق نباشند، هرگز مجاز به ثبت درخواست مجدد نخواهید بود و تنها راه چاره ی شما مراجعه به دیوان عدالت اداری است که آن هم سلسله مراتب خاص و پیچیده ی خودش را دارد.
در همین راستا باید گفت که وکلای مجرب و متخصص موسسه حقوقی فرجام عدالت، در تمام طول مسیر همراه شما خواهند بود.
در چنین شرایطی حتی اگر برای تغییر سن در شناسنامه، توسط کمیسیون رای منفی صادر شود نیز امکان اعتراض به آن وجود دارد و با استفاده از وکیل خوب در کرج، احتمالا می توانید به نتیجه ی دلخواه خود دست یابید.
نتیجه گیری
برای تغییر سن در شناسنامه، همواره توصیه می شود که حتی اگر در مراحل ابتدایی هستید و هنوز از وکیل متخصص اصلاح شناسنامه کمکی دریافت نکرده اید، حتما در مراحل مرتبط با دیوان اداری، با کارشناسان مربوطه مشورت کنید تا شانس آخر شما برای تغییر سن در شناسنامه، از دست نرود.
چنانچه سوال و یا ابهامی در این خصوص دارید، می توانید با متخصصین فرجام عدالت در ارتباط باشید و راهکار های موثر آنها را دریافت کنید.
پاسخی وجود ندارد