جرم محاربه یکی از انواع جرایم حدی است که نوع و میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس تعیین گردیده است.
منظور از مجازات حدی مطابق با ماده ۱۵ قانون مجازات اسلامی، مجازاتی است که نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در قانون تعیین شده و غیرقابل تبدیل یا تخفیف باشد.
محاربه چه جرمی است؟
- جرم محاربه ممکن است به قصد ارعاب مردم صورت پذیرد. از نظر عملی به رفتاری محاربه گفته می شود که موجب بروز ناامنی در جامعه شود. نکته ی حائز اهمیت در ارتباط با تحقق جرم محاربه این است که شخص محارب، می بایست از انگیزه عمومی برخوردار باشد.
بنابراین، چنانچه یک نفر با انگیزه شخصی به روی شخص یا اشخاصی سلاح بکشد، عمل او محاربه محسوب نخواهد شد.
در این مطلب با صفر تا 100 آشنایی با مجازات جرم محاربه در قانون ایران، همراه شما بازدیدکننده ی محترم، هستیم.
مجازات جرم محاربه چیست؟
همانطور که اشاره شد، جرم محاربه در دسته بندی جرایم با مجازات حدی جای می گیرد
طبق تعریف ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی مجازات، محاربه یکی از موارد زیر است :
- صلب
- قطع دست راست و پای چپ
- اعدام
- نفی بلد
طبق ماده ۲۸۳ قانون مجازات اسلامی انتخاب هر یک از مجازات های فوق به اختیار قاضی صادرکننده حکم است. مجازات صلب (یا به صلیب کشیدن):
یعنی کسی که مرتکب جرم محاربه شده است را می بایست به یک صلیب متصل کرده به مدت سه روز و سه شب بدون آن که چیزی بیاشامد و بخورد، رها نمود. چنانچه پس از سه روز و سه شب، محکوم همچنان زنده باشد، او را از صلیب پایین می کشند.
نفی بلد :
این مورد نیز همان مجازات تبعید می باشد. اگر محارب به مجازات نفی بلد محکوم شود، لازم است در مدت تبعید خود، تحت مراقبت قرار گرفته و هیچگونه معاشرت و مراوداتی با دیگران نداشته باشد. طبق ماده 384 قانون مجازات اسلامی مدت نفی بلد نمی تواند کمتر از یک سال باشد. البته باید در نظر داشت در صورتی که مرتک شونده جرم محاربه توبه نکند، حتی پس از مدت یک سال نیز در تبعید باقی می ماند.
شرایط تحقق جرم محاربه چیست؟
با توجه به رکن قانونی جرم محاربه، حقوقدانان شرایطی را برای تحقق این جرم بیان کرده اند، که مهمترین آنها از قرار زیر است:
سلاح کشیدن؛ نکته حائز اهمیت اینکه صرف حمل سلاح و به همراه داشتن آن برای تحقق جرم محاربه کفایت نميکند. شخص محارب باید سلاح خود را به روی مردم بر کشد. یعنی آن را از حالت ضامن درآورد. قصد عمومی؛ همانطور که اشاره شد، مطابق با ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی، عمل مرتکب در صورتی جرم محاربه است که جنبه عمومی داشته باشد. بنابراین چنانچه کسی به قصد جان یا مال یک یا چند نفر مشخص بر روی آنها سلاح بکشد، رفتار وی محاربه نیست.
.
راه های اثبات جرم محاربه
راههای اثبات جرم محاربه اقرارو شهادت شهود می باشد. چنانچه محارب 1 مرتبه به وقوع جرم اقرار نماید، به معنی اثبات آن خواهد بود. همچنین این جرم می تواند با شهادت دو مرد عاقل نیز اثبات شود.
همچنین جرم محاربه می تواند با مواردی نظیر: تحقیقات محلی، علم قاضی،گزارش ظابطین، فیلم ضبط شده با دوربین مداربسته و … نیز قابل اثبات خواهد بود.
لازم به ذکر است که در خصوص جرم محاربه و مجازات آن، شرایط تحقق و اثبات آن، نکات قانونی و حقوقی زیر قابل توجه می باشد :
بر اساس ماده ی281 قانون مجازات اسلامی قاچاقچیان، سارقان و راهزنانی که سلاح در دست می گیرند و اقدام به سلب آسایش و امنیت مردم می نمایند، محارب محسوب می شوند. همچنین بر اساس ماده ی 280 قانون مجازات اسلامی، شخص یا اشخاصی که با هدف مقابله و دفاع در برابر فرد یا افراد محارب، به سلاح دست ببرند، محارب شناخته نخواند شد. این در حالی است که اصولاً حمل سلاح بر اساس قوانین ایران، جرم محسوب می شود.
هزینه وکیل کیفری برای جرم محاربه
زمانی که سخن از جرم محاربه به میان می آید، در هر طرف از ماجرای پرونده که قرار داشته باشید، حتما به لزوم اشراف بر قوانین و نحوه ی پیش بردن سیر قانونی آن به کمک وکیل در کرج پی خواهید برد.
اما سوالی که در چنین مواقعی ذهن افراد را به خود مشغول می دارد حق الوکاله ی مربوطه است.
ابتدا به ساکن حتما توجه داشته باشید که جرم مرتبط با موضوع محاربه از آن دسته مواردی به حساب می آید که رسیدگی به آن کاملا تخصصی است. درست مانند زمانی که برای حل و فصل پرونده های مرتبط با امورات خانوادگی به وکیل خانواده در کرج مراجعه می کنید، باید برای پیش بردن اینگونه پرونده ها نیز جنبه های تخصصی را در نظر بگیرید.
بی شک میزان تجربه، اشراف بر قانون، شهرت، توانایی پیشبرد روند و … همه و همه می توانند منتهی به امری به نام تخصص شوند که مستقیما روی هزینه ی حق الوکاله وکیل برای جرم محاربه تاثیر دارد.
پیشنهاد ما به شما این است که در قدم اول، با یک وکیل خوب در کرج قرار ملاقات بگذارید و با شرح دقیق هر آنچه نیاز است در مورد پرونده ی شما بداند، هزینه ی نهایی را متناسب با موضوع مورد نظر خود، از وی جویا شوید.
سخن پایانی
سعی ما بر این بود که در مطلب جاری، توضیحات روشن کننده ای را در خصوص جرم محاربه ارائه نماییم. کما اینه اشراف به جرم و به پیش راندن تمامی پرونده ها، نیازمند برخورداری از دانش حقوقی است.
لذا چنانه در مسیر پرونده ی خود با مشکلاتی مواجه شده اید و یا سوالات و ابهاماتی در این خصوص ذهن شما را به خود مشغول ساخته است، می توانید از طریق همین سایت، اقدام به برقراری ارتباط نمایید و با دریافت مشاوره ای سودمند و امن، راه خود را هموارتر سازید.
پاسخی وجود ندارد