ما در این مطلب، ساده ترین روش مراحل ثبت چک صیادی را بیان داشته ایم و موارد قانونی را شفاف سازی نموده ایم. همانگونه که حتما می دانید، یکی از جمله مهمترین اسناد تجاری رایج در کشورمان ایران، چک می باشد و از قضا در جهان امروز نیز این کاغذ، نقشی مهمی را در اقتصاد سرتاسر جهان ایفا می کند.
در ایران این امکان به عنوان پرکاربردترین ابزار به منظور پرداخت وجه و همچنین پر استفاده ترین سند تجاری تلقی می شود.
از سمت و سویی دیگر، چک یک سند تجاری ارزشمند است که می توان از آن، در مواردی مانند خرید و فروش کالا به روش های نسیه بهره جست و در فروش خدمات نیز آن را به عنوان ضمانت، ارائه کرد.
با تمام این تفاسیر، مراحل ثبت چک صیادی از جمله موضوعاتی محسوب می شود که در برخی از موارد، برای استفاده کنندگان، ایجاد ابهام نموده است. با عنوان مثال، این امکان وجود دارد که صادر کننده، در زمان ثبت به مشکلاتی بر بخورد و چک او بنا بر هر دلیلی در سامانه صیاد، ثبت نگردد. حال آنکه عدم ثبت چک در سامانه صیاد، به خودی خودی روشی برای کلاهبرداری قلمداد می شود.
در چنین مواقعی ممکن است این سوال مطرح شود که در صورت طی کردن تمام مراحل ثبت چک صیادی، چنانکه اثری از آن در سامانه مشاهده نشود، تکلیف چه خواهد بود؟ همچنین در صورت بروز چنین مشکلی، مجازات عدم ثبت چک صیادی در سامانه چیست؟
حتی در مواقعی مشاهده شده که سامانه، پیغامی مبنی بر اینکه چک در کارتابل ثبت نشده ارسال میکند؛ در چنین مواقعی، برای اصلاح روند، باید چه اقداماتی صورت بگیرد؟ ما در این مطلب به هر آنچه در این خصوص نمی دانید، پاسخ داده ایم.
1- مراحل ثبت چک صیادی طی شده اما در سامانه ثبت نشده؛ تکلیف چیست؟
طی شدن درست مراحل ثبت چک صیادی، بی شک برای افرادی که با آن سر و کار دارند، موضوعی حیاتی است. در این میان بسیاری از آنها گزارشی مبنی بر چک در کارتابل مشتری موجود نیست در یافت نموده اند و اکنون تکلیف خود را نمی دانند.
باید توجه داشته باشید که عدم ثبت چک صیادی به وسیله ی صادر کننده و یا فردی که وظیفه ی انتقال آن را دارد، از مصادیق کلاهبرداری محسوب شده و چنانچه چک در سامانه به ثبت نرسد، مشمول قوانینی نظیر صدور و الزامات آن نیز نخواهد شد؛ در نتیجه صرفا به عنوان یک سند مدنی به حساب خواهد آمد که نشان می دهد کسی از کس دیگر، طلب دارد.
در خصوص مراحل ثبت چک صیادی، در صورتی که فرایند نا موفق باشد و یا پیامی مبنی بر عدم ثبت را نشان دهد، شخص گیرنده باید هوشمندانه گام برداشته و به هیچ عنوان اقدام به دریافت چکی نکند که اثری از آن در سامانه وجود ندارد. لازم به ذکر است که چنین کاغذی هرگز قابلیت نقد شوندگی ندارد و لازم است که گیرنده بلافاصله به سامانه مراجعه نموده و موضوع را استعلام کند.
لازم به ذکر است که یکی از محاسن مراحل ثبت چک صیادی، کمک نمودن به اجرای دقیق مقررات در قانون مبارزه با پولشویی می باشد و می تواند تا حد بسیار بالایی از پیامدهای جعل چک، جلوگیری کند.
2- مراحل ثبت چک صیادی در قانون جدید
تا به اینجای مطلب، متوجه شدیم چنانچه مراحل ثبت چک صیادی در سامانه به نحو احسن پیاده سازی نشود، تکلیف چیست. جدای از این مطلب، برای بسیاری از افراد، این روند هنوز دارای ابهاماتی است که در این قسمت به شفاف سازی دقیق آن خواهیم پرداخت.
در همین راستا باید گفت که عموم چک های غیر صیادی، با همان روال سنتی خود قابل پردازش می باشند و اما چک های جدید صیادی، دیگر قابل صدور در وجه حامل نبوده و تنها از طریق سامانه قابلیت نقل و انتقال خواهند داشت.
مضاف بر این امر، چک های غیر صیادی در بازه زمانی معین، آن هم توسط بانک مرکزی از بازار جمع می شوند.
اکنون سوالی که مطرح می شود این است؛ افرادی که اقدام به دریافت چک صیادی نموده اند، به چه طریقی می توانند از عدم ثبت آن مطلع شوند؟
در این خصوص باید گفت اگر فرد دریافت کننده، وارد سامانه مربوطه نشود و در خصوص تایید اطلاعات ثبتی صادر کننده بررسی های لازم را به عمل نیاورد، در صورت صدور و دریافت، ناچار است که بر حسب قانون، آن را بی اعتبار فرض نماید!
بنا بر انچه در خصوص لزوم طی کردن درست مراحل ثبت چک صیادی گفته شد، لازم است که جهت اطمینان، فرد دریافت کننده به شخصه در خصوص درستی اطلاعات صادر کننده چک صیادی ثبت شده، بررسی های لازم را به عمل آورد.
با تمام این اوصاف، چنانچه چک مدکور در سامانه صیاد ثبت نشده باشد یا مراحل ثبت چک صیادی به درستی طی نشود، به طور قانونی، از مزایای مرتبط با اسناد تجاری، مطابق با قانون، برخوردار نبوده و راه به جایی نخواهد برد.
در خصوص اطلاع جامع و دریافت مشاوره در این خصوص می توانید از مشاوره های وکیل کیفری در کرج بهره مند شوید.
3- مزایای درست طی نمودن مراحل ثبت چک صیادی چیست؟
چنانچه مراحل ثبت چک صیادی در سامانه به درستی طی شود، از برخی مزایا برخوردار خواهد شد که ما در ادامه به آن اشاره نموده ایم:
– این امکان از صدور انواع چک بلامحل جلوگیری نموده و همین امر می تواند به خودی خود، نرخ صدور این دست چک ها را کاهش دهد.
– با طی نمودن درست مراحل ثبت چک صیادی، جامعه نسبت به آن اعتماد بیشتری پیدا کرده و به همین نسبت، چک های برگشتی و پرونده های حقوقی و کیفری مرتبط با آن، کاهش پیدا خواهند کرد.
– قانون صدور چک باعث می شود که اعتبار چک ها، در قالب قانون باشند و صرفا یک نوشته بر روی کاغذ تلقی نشوند. پس با پیگیری مداوم از سمت بانک مرکزی مواجه خواهند شد و همین امر از وقوع برخی جرایم نظیر جعل، جلوگیری خواهد کرد. بنابراین نگرانی اشخاص جامعه و عموم استفاده کنندگان در مورد از بین رفتن کاغذ در سوانحی نظیر سیل، سرقت، آتش سوزی و … از میان خواهد رفت.
– با طی کردن دقیق مراحل ثبت چک صیادی، آن دسته از افرادی که دارای چک برگشتی می باشند، دیگر نمی توانند چک جدید ثبت نمایند. حال آنکه در گذشته، چنانکه فردی دارای چک برگشتی بود، همچنان می توانست تا اخرین برگه ی دسته چک خود را صادر کند.
– با کمک این روش، بازه ی زمانی دادرسی و همچنین رسیدگی های لازم قضایی در خصوص پرونده های مرتبط با انواع چک برگشتی، کاهش چشمگیری خواهند یافت.
4- آیا طی نکردن مراحل ثبت چک صیادی در سامانه جرم است؟
همانگونه که تا به این لحظه بیان نمودیم، عدم طی کردن مراحل ثبت چک صیادی بانک سپه، مراحل ثبت چک صیادی بانک ملی و… در سامانه، به منزله ی کلاهبرداری است.
از آنجایی که طریقه ی تبادل نمودن چک های جدید در قیاس با انواع قدیمی کاملا متفاوت می باشد، صادر کننده باید تمامی جزئیات چک اعم از تاریخ، مبلغ، هویت دریافت کننده و هویت کامل خود را در سامانه ی مربوطه ثبت نماید.
موضوع حائز اهمیت این است که فرد دارنده ی چک نیز باید به سامانه مراجعه کرده و آن را در قسمت استعلام، به ثبت برساند. مضاف بر این، اطلاعات موجود بر روی چک صیادی نیز باید با تمامی جزئیات درج شده در سامانه مطابقت داشته باشد.
در نهایت باید گفت که قانون جدید در خصوص مراحل ثبت چک صیادی، توانسته در اجرای همه جانبه ی مقررات مبارزه با پولشویی نیز کمک شایانی نماید. لذا با ثبت کردن دقیق چک ها، می توان تا حد قابل توجهی از سوءاستفاده های مرسوم جلوگیری نمود. بنابراین چنانچه چک های طرح جدید در سامانه ی معتبر و مخصوص آن ثبت نگردند، هیچ مزیتی برای دارنده ی آنها نداشته و صرفا حکم یک طلب ساده و عادی را خواهند داشت.
سخن پایانی در مورد مراحل ثبت چک صیادی
سعی ما بر این بود که در مطلب جاری، به صورت جامع و کامل در خصوص مراحل ثبت چک صیادی، لزوم و مزایای آن شفاف سازی های لازم را بعمل آوریم. در پایان لازم است توجه شما را به این نکته ی مهم جلب نماییم که چک های قدیمی، هم اکنون طبق همان روال پیشین خود قابل پذیرش و پردازش می باشند؛ اما موارد جدید، تحت هیچ شرایطی به طریق وجه حامل صادر نگردیده و تنها از طریق طی کردن دقیق مراحل ثبت چک صیادی، قابلیت نقل و انتقال خواهند داشت.
چنانچه در خصوص مواد قانونی مرتبط با انواع چک قدیم و جدید، سوالات و ابهاماتی در ذهن دارید، می توانید آنها را با متخصصین موسسه ی حقوقی فرجام عدالت در میان بگذارید و راهکارهای سریع، به موقع و تخصصی لازم در این خصوص را دریافت نمایید.
پاسخی وجود ندارد